En del av elektrikerkjeden:

Interessen for smarthus har nærmest eksplodert de siste årene, men vet du egentlig hva smarthusteknologi er?

Smarthusteknologi er kort forklart elektronikk som jobber sammen for å utføre enkle oppgaver og som gjør boligen smart. Basisfunksjonene er trådløs styring av lys, varme, ventilasjon og solskjerming.

­– Vi anbefaler som regel kundene våre å starte med en grunnpakke bestående av lys- og varmestyring, samt småting som en automatisk dørlås, bevegelsessensor eller vannsensor, forteller elektroinstallatør i Elfag, Terje Nilsen.

SMART BOLIG: Elektroinstallatør Terje Nilsen har selv gjort sin bolig smart.

For dyrt og komplisert

– Den bekymringen de fleste har er at smarthusteknologi er for dyrt, forklarer Nilsen.

Kostnadene ved å bygge et hus eller pusse opp en bolig vil alltid variere. Da gjelder det å prioritere: ønsker du en dyr kjøkkenbenk eller lys- og varmestyring?

Ved å tenke nytt og ta i bruk anerkjent trådløs teknologi, kan du muliggjøre en smarthus-klar installasjon uten at det nødvendigvis blir dyrt og komplisert. I analoge boliger må du regne med ca. 15 prosent høyere pris for å omgjøre til et komplett smarthus.

–  Det er som regel de smarte komponentene som utgjør prisstigningen, da de utgjør en høyere pris enn de analoge produktene. Men med en trådløs installasjon vil kostnaden for komponentene gå opp i opp med tidsbesparelsen på installasjonen. Det tilsvarer et mindre behov for kabling, veggbokser og tømrerarbeid for hulltaking, sier Øystein Engebretsen, produktsjef for xComfort i Eaton – den mestselgende smarthusløsningen i Norge.

– Etter hvert som teknologien blir mer vanlig og flere leverandører kommer på markedet, har prisen sunket betraktelig. Prisen er ikke i nærheten av hva den var for 20 år siden, legger Terje Nilsen til.

ENKELT: Smarthusteknologien prater sømløst sammen slik at du får en mer behagelig hverdag.

Tilpasses etter dine behov

Du kan enkelt tilpasse smarthusløsningen til dine behov. Det starter med enkel styring av lys, solskjerming og varme, men kan raskt skaleres til behovsstyring med sensorer, ulike sikkerhetsfunksjoner og automatisering av boligen.

En trådløs infrastruktur vil også spare deg for penger brukt på elektrikere og unødvendig installasjon, samt være mer fleksibel med hensyn til plassering av brytere, termostater og sensorer.

– Det er forståelig at folk blir usikre i møte med ny teknologi, men vi i Elfag har lang erfaring og tilpasser alltid teknologien til de behovene kunden ønsker, sier Nilsen.

Les også: Guiden for deg som er usikker på valg av løsning

APP: Du kan enkelt styre smarthuset ditt med en app via smarttelefon eller nettbrett, samt legge til nye funksjoner når du ønsker.

Det er nok ikke lenge til det blir standard med smarthusteknologi i nye boliger.

Bygg på etterhvert

Det er lett å tro at det kun er nye bygg som kan ta i bruk komplett smarthusteknologi, men ifølge Engebretsen i Eaton er det fullt mulig å pusse opp eksisterende bolig med ettermontering av trådløs teknologi, og enkelt legge til en smarthub for appstyring med supplerende brytere og sensorer.

– Til oppussing anbefaler jeg vår mest populære startpakke, GoWireless. Her får du en komplett startpakke med trådløs dimming for tre soner, en trådløs hovedbryter, samt en xComfort Bridge for enkel og intuitiv appstyring, forteller Engebretsen.

Smarthus-boom

Smarthusteknologi har virkelig skutt fart de siste årene. I starten var det kun «teknologi-nerdene» som tok dette i bruk, men nå er det nærmest blitt allemannseie. Flere og flere boliger bygges nå med denne teknologien.

– Det er nok ikke lenge til det blir standard med smarthusteknologi i nye boliger. Du unngår sjenerende bryterbokser og unødvendig ekstraarbeid for elektrikeren. I tillegg får du teknologi som gjør hverdagen enklere, sier Nilsen.

VALG: Elektrikerne i Elfag jobber etter kundenes ønsker – hvordan kan vi gjøre din hverdag lettere?

Installasjonen av smarthusteknologi må gjøres av en godkjent elektriker. Etter installasjonen vil du få dokumentasjon fra elektrikeren som øker verdien av boligen din. Dokumentasjonen legges i Boligmappa – boligens eget servicehefte. Les mer om Boligmappa her.

Ikon

Bestill elektriker

Trenger du elektriker – ta kontakt med oss!

Kontakt oss →