En del av elektrikerkjeden:

Nordmenn bruker stadig mer elektronikk. Det fører dessverre til at det hoper seg opp med ledninger bak TV-en, i hjørnet bak sofaen, på soverommet, barnerommet og på kjøkkenbenken.

Når ledninger samler seg opp, skaper det en følelse av rot og uorden i hjemmet. I tillegg øker det brannfaren.

Her ser vi nærmere på hvordan du kan rydde opp i ledningsrotet.

Brannfarlig støv

Har du en samling med ledninger som kveiler seg rundt bak TV-en eller sofaen? Et av problemene med slike ledningskveiler, er at de ofte ligger på steder hvor det er vanskelig å komme til med støvsugeren. Dermed samler det seg opp skitt og støv som blir liggende en stund.

Dette får ikke bare boligen din til å se rotete og skitten ut, men kan også gjøre inneklimaet dårligere og øke brannfaren.

– Når mange ledninger ligger inntil hverandre, blir de fort varme. Det største problemet er økt brannfare på grunn av overoppheting, og at det går varmegang i kontakten, sier Rune Lorenzen, Teknisk Sjef i Elektro-Sivert Installasjon AS.

 

Dropp skjøteledningene

De fleste av oss har nok tydd til skjøteledninger på et eller annet tidspunkt, for å løse problemet med nok punkter for strømtilkobling. Skjøteledninger kan fungere som en midlertidig løsning, men kan være farlige hvis de brukes feil.

– Det er fort gjort at man bare fortsetter og koble til apparater i nærmeste stikkontakt uten å tenke på belastningen, sier Lorenzen.

Hver skjøteledning har en maksimal belastning den kan håndtere. Hvis du kobler til for mange enheter, kan det føre til overoppheting og brannfare.

– Kanskje man fryser og kobler til en panelovn, uten å tenke på at den ikke er godkjent for bruk med skjøteledning. Eller man kobler til en drill eller vannkoker på kjøkkenet, uten å tenke over at små produkter også kan trekke mye strøm på kort tid, sier han.

Reduser brannfaren

Hvis du likevel velger å bruke skjøteledninger, er det noen ting du kan gjøre for redusere brannfaren. Du bør unngå seriekobling, og sørge for at ledningen ligger så rett som mulig.

– Hvis man for eksempel kobler til et apparat, MÅ man trekke ut hele skjøteledningen og ikke bare den lengden man trenger, sier Lorenzen.

Det er også viktig å kontrollere at ledningene er uten skader og slitasje. Dette bør gjøres regelmessig, spesielt når ledningene ligger gjemt bak sofaen eller TV-en.

Det er viktig å være oppmerksom på at det også kan være skader man ikke legger merke til.

Hvis en skjøteledning har blitt klemt i en dør én gang, kan det være nok til at det oppstår en såkalt lysbue som antenner materialene rundt, og setter store krefter i sving. Det er ikke alltid sikringen oppdager dette og slår ut, sier Lorenzen.

– Man bør også alltid koble fra apparatet når det ikke er i bruk, og ikke la ting stå på når man går ut.

Installer faste kontakter

Trenger du ekstra stikkontakter på lang sikt, bør du kontakte en elektriker for å installere flere faste uttak på veggen.

– I nybygg er det krav om minst 6 uttak bak TV-en, og det finnes tilsvarende retningslinjer for soverommet og kjøkkenbenken. Dette har ikke tilbakevendende kraft. Derfor gjelder det ikke for gamle bygg, men det er likevel en grei rettesnor, sier Lorenzen.

Det er en god investering å få installert faste stikkontakter. For det første unngår man at det oppstår farlige situasjoner. I tillegg kan det bli veldig dyrt. Hvis det oppstår skader og man har brukt skjøteledning, kan man få trekk på forsikringen, sier han.

Ikon

Bestill elektriker

Trenger du elektriker – ta kontakt med oss!

Kontakt oss →